Genade

Is depressie een biologisch defect of een noodrem van de ziel?

Leah Soesman is gezegend met het muzikale talent van haar moeder, een begenadigd celliste. Door haar beloftevolle leven waart ook een spook dat depressie heet. Een onbegrijpelijke schaduw, die haar moeder en grootouders in de greep houdt. Wat is erger dan de pijnlijke dingen die je weet over je familie? De pijnlijke dingen die je níet weet.

Genade is een roman over het leven van een jonge vrouw die zich probeert te ontworstelen aan de ballast van haar familie. Het verhaal speelt zich af in Amsterdam, rondom het conservatorium en het Concertgebouw, en gaat over ontluikende liefdes, onstuimige relaties, dolende ouders en een getraumatiseerd verleden.

‘Stel dat ik per ongeluk op aarde ben. Stel dat er in de schepping helemaal geen rekening is gehouden met mij. Misschien ziet God me niet eens lopen over zijn groene aarde. Dan heeft hij ook geen toekomst voor me klaar, geen man, geen kind, geen hond, geen carrière, geen wat dan ook. Straks vis ik overal achter het net, als een kind dat men is vergeten uit te nodigen voor een feestje, als enige van de klas.’