Over Mirjam

Mirjam Vriend groeide op als dochter van twee musici, en een carrière in de muziek lag voor de hand. Hoewel muziek tot op de dag van vandaag een belangrijke plaats in haar leven inneemt, voelde zij zich al jong aangetrokken tot acteren, wat resulteerde in een studie aan de toneelacademie te Maastricht.

Na haar opleiding bouwde Mirjam een divers curriculum op als actrice, via een kronkelweg langs vrolijke familievoorstellingen in grote zalen, afgewisseld met geëngageerde, kleine voorstellingen en televisierollen in dramaseries en soaps.

Tegelijkertijd bewandelde ze een geschakeerd pad als schrijver: gedichten, liedteksten, korte verhalen, bewerkingen van bestaande theaterteksten, en naarmate ze ouder werd en haar blikveld zich verruimde ook opiniestukken.

Ondanks de bemoedigende reacties van de lezers en toehoorders van haar werk en ondanks het gevoel van thuiskomen dat schrijven haar gaf, bleef ze het lange tijd een bijrol in haar werk geven. De eenzaamheid van het schrijverschap schrikte haar af.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Ze belandde in een schrijfcursus, in zonnig Frankrijk. Niet als cursist, maar als echtgenote van een van de schrijfcoaches. Natuurlijk mocht ze aanschuiven bij de plenaire gedeelten, en op een middag zag ze zichzelf in een Franse supermarkt een opschrijfboekje en een pen kopen. Niet wetende dat ze aan haar eerste roman was begonnen: “Genade” is het resultaat.

De eenzaamheid van de schrijver is overkomelijk gebleken: Mirjam is voornemens om voort te gaan op deze weg.